Zuurkool met abrikoos en zoete aardappelpuree

white bowl of sauerkraut on wooden cutting boardDe combinatie van zoet en zuur vind ik altijd erg lekker. In dit gerecht zijn zuurkool, abrikozen en zoete aardappels met elkaar gecombineerd tot een heerlijk zoetzure, winterse (oven)schotel. En de kerrie en komijn geven de zuurkool net nog een extra bite.

Ingrediënten:
400 gr kipfilet
olijfolie
2 theelepels komijn
2 theelepels kerrie
1 kg zoete aardappelen
2 uien
kokosolie
500g zuurkool (bij voorkeur vers)
100g gedroogde (ongezwavelde of zure) abrikozen
peper en zout naar smaak

Voor de puree
1 kg zoete aardappel
olijfolie
peper en zout naar smaak

Bereiding:
Marineer de in stukjes gesneden kipfilet een half uurtje in wat olijfolie, een theelepel komijn en een theelepel kerrie.
Verwarm voor de puree de oven voor op 180 graden Celsius. Maak de zoete aardappel schoon,  snijd deze in stukjes en meng de blokjes met olijfolie. Bak de zoete aardappelen ongeveer een half uur in de oven totdat de bataat gaar is.
Snipper ondertussen de ui en fruit deze een paar minuten in de kokosolie. Voeg vervolgens een theelepel komijn en theelepel kerrie toe aan het uimengsel en roerbak tot de geuren van de kruiden vrijkomen. Voeg dan de zuurkool en abrikozen (in reepjes gesneden) toe. Meng de zuurkool en abrikozen met de kruiden en laat met de deksel op de pan de zuurkool ongeveer 20 minuten stoven. Kijk zo nu en dan of er wat vocht nodig is om aanbakken te voorkomen.
Bak tijdens het stoven van de zuurkool de kipfilet in een andere pan in wat kokosolie, en voeg de gare kipfilet aan de gestoofde zuurkool toe. Tegen die tijd zijn de zoete aardappelen vast gaar. Zelf gebruik ik mijn keukenmachine om er puree van te maken, maar het kan natuurlijk ook prima met een pureestamper. Breng de puree op smaak met peper en zout en voeg indien nodig wat roomboter toe om de puree smeuïger te maken.

Je kunt de zuurkool en puree meteen apart serveren, of je kunt er een ovenschotel voor een later moment van maken met op de bodem het zuurkoolmengsel en de puree erboven op.

Bron: dit recept is een vrije interpretatie van een recept van Richard de Leth, Oersterk koken!, uitgeverij de Leth, ISBN 9789081899031