Fruitsalade met olijfolie en balsamico

Al jaren doen we mee met de postcodeloterij (het zal toch niet gebeuren dat onze straat wint en wij niet meededen…:-). Helaas is het lot ons nog steeds niet gunstig gezind, maar wat wel leuk is dat we af en toe een kookboek cadeau krijgen uit de reeks Koken met Kanjers. Eén zo’n kanjer is … Lees verder Fruitsalade met olijfolie en balsamico

Granola van noten

Deze granola vindt inmiddels gretig aftrek in ons gezin. Tim Noakes hakt de walnoten en hazelnoten fijn, dat doen wij inmiddels niet meer. Verder laten wij de nootmuskaat weg, en voegen we vaak pompoenpitten en pecannoten toe. De granola is heerlijk als ontbijt met (kokos)yoghurt, blauwe bessen en frambozen en/of stukjes donkere chocolade. Maar soms … Lees verder Granola van noten

Leidse hutspot met een twist

Sinds we in Leiden wonen eten we – zoals alle Leidenaren – op 2 oktober hutspot. Zo vieren we dat Leiden in 1574 door de Geuzen werd bevrijd van de Spaanse belegering. De hutspot wordt tegenwoordig meestal gemaakt met wortels, uien, aardappel en klapstuk, ook al stonden aardappelen in die tijd nog niet op het menu. Zelf heb ik jarenlang de ‘originele’ versie gemaakt zoals die werd gevonden in een kookpot in het verlaten Spaanse kamp: met wortels, uien, pastinaak en witte bonen. Inmiddels heb ik mijn eigen draai gegeven aan een recept uit een stoofpotten-kookboek van Creuset. Mijn gasten gaven dit jaar aan dat deze stoofpot wel op mijn site mocht, dus hierbij!

Ga naar het recept 'Leidse hutspot met een twist' →

Bloemkoolpizza

Elke vrijdagavond eten mijn dochters – als ze thuis zijn – pizza, dat is vaste prik. Soms komt er een koerier langs, maar meestal maken we die pizza zelf met een kant-en-klare biobodem en een blik gepureerde tomaten, met allemaal lekkere kruiden erdoor. Af en toe maak ik vrijdagavond pizza voor ons alle vijf. En dan is de basis een zelfgemaakte bodem met vooral veel bloemkool.

Ga naar het recept 'Bloemkoolpizza' →

Hummus van courgette

Nieuwste boek in mijn (kook)boekenkast: Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk van Tim Noakes. Waarschijnlijk verschilt het per persoon bij hoeveel (langzame) koolhydraten of (gezonde) vetten je je prettig voelt, maar zoveel mogelijk suikervrij eten kan ik je in ieder geval aanbevelen! En de recepten in dit boek zijn stuk voor stuk overheerlijke aanraders, zoveel is zeker!

Ga naar het recept 'Hummus van courgette' →

Curry met pompoen

In die warme septembermaand was ik er nog niet zo voor te porren, maar nu het buiten serieus herfstig begint te worden, is de pompoen niet meer weg te denken uit mijn keuken. Ik rooster ‘m met olijfolie in de oven en maak er broden en goed gevulde soepen mee. Maar even vaak verdwijnt de pompoen in deze curry.

Ga naar het recept 'Curry met pompoen' →

Notenpasta

Deze notenpasta maak ik bijna elke week en dan vliegt-ie erdoor heen. Onze dochters vinden ‘m vooral heel lekker op een rijstwafel met plakjes avocado.

Ga naar het recept 'Notenpasta' →

Supersnelle gazpacho

Heerlijk voor een zomerse avond! En met een keukenmachine heb je deze gazpacho zo voor elkaar en kun jij weer lekker van de zon gaan genieten, terwijl de soep lekker koud staat te worden…

Ga naar het recept 'Supersnelle gazpacho' →

Zuurkool met abrikoos en zoete aardappelpuree

De combinatie van zoet en zuur vind ik altijd erg lekker. In dit gerecht zijn zuurkool, abrikozen en zoete aardappels met elkaar gecombineerd tot een heerlijk zoetzure, winterse (oven)schotel. Kerrie en komijn geven de zuurkool net nog een extra bite.

Ga naar het recept 'Zuurkool met abrikoos en zoete aardappelpuree' →

Overheerlijke spruitjes

Laatst kwam mijn dochter thuis en zei: “Zo vind ik spruitjes wel lekker.” Ik was meteen nieuwsgierig en vroeg haar om het recept. Dat kreeg ik via de moeder van haar vriendin. En inderdaad: ik heb het de hele familie voorgezet en we waren het er allemaal over eens: dit gerecht kun je zelfs aan de grootste spruitjeshater voorzetten!

Ga naar het recept 'Overheerlijke spruitjes' →

Homemade bouillon

Tot voor kort ging er bij mij standaard een bouillonblokje door de soep, risotto of stoofpot. Ondertussen trek ik ook regelmatig zelf bouillon. Al klaagt de rest van de familie soms over de vrijkomende geuren, wel erg huiselijk… Maar het is de moeite (en de geuren) meer dan waard.

Ga naar het recept 'Homemade bouillon' →

Pesto variaties

Pesto kun je met zoveel meer ingrediënten maken dan basilicum en pijnboompitten. Denk aan rucola, mosterdblad, cashew- of amandelnoten… Eigenlijk is de boodschap: varieer meer met je zelfgemaakte pesto!

Ga naar het recept 'Pesto variaties' →

Feestelijke ‘mojito’

Onlangs werd mijn oudste dochter zeventien en kwamen haar vriendinnen barbecuen. Ze wilde iedereen graag een glas wijn aanbieden, maar gelukkig vond ze deze alcoholvrije mojito ook een goed idee.

Ga naar het recept 'Feestelijke ‘mojito’' →

Meergranenbrood

De zusjes Hemsley noemen dit meergranenbrood een van hun ‘triomfen’, en ik ben het met ze eens. Het platte, compacte brood is heerlijk met een pesto, notenpasta of humus, maar ik kruimel het ook graag als een soort croutons over mijn salade. Tip: weeg de hoeveelheid zoete aardappel of pompoen goed af, want als je er … Lees verder Meergranenbrood

Chocoladepasta

Mijn kinderen zijn dol op Nutella. Deze chocoladepasta is minstens even smaakvol, al is de substantie wel wat minder glad. Verder is het de truc (althans in mijn keukenmachine) om – na het malen van de hazelnoten – alle overige ingrediënten er zo snel mogelijk doorheen te mengen. Anders krijgt de pasta een beetje een elastische structuur, … Lees verder Chocoladepasta

Chocolademousse light

Hemelse modder noemden wij het vroeger thuis altijd, en nog steeds zet ik dit toetje met gesmolten chocolade, eieren en slagroom graag op het menu als er echt iets te vieren valt. Maar inmiddels heb ik ook deze alternatieve versie omarmd, die ik ook gewoon door de week maak. Mijn man vindt deze mousse overigens maar zo-zo, maar mijn … Lees verder Chocolademousse light

Mayonaise

Er gaat niets boven een zelfgemaakte mayonaise vind ik. De belangrijkste tip is wellicht dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Ga naar het recept 'Mayonaise' →