Over Margot

Al jaren boeit het me mateloos: wat is voor de mens nou gezond eten? Inmiddels heb ik verschillende opleidingen gevolgd om antwoord te vinden op deze vraag. Zo heb ik de opleiding gewichtsconsulent bij de Visiom Academie gedaan voor een gedegen basis in voedingsleer. Vervolgens heb ik de opleidingen orthomoleculaire voedingsleer en klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI, hierover later meer) bij Natura Foundation gevolgd.

Natuurlijk heb ik geen definitief antwoord gekregen op de vraag wat gezonde voeding is. Het laatste woord is hier simpelweg ook nog niet over gezegd, maar ik vind het juist interessant dat het voortdurende wetenschappelijke onderzoek op dit gebied tot nieuwe inzichten leidt, waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen.

Wel kan ik zeggen dat ik mijn hart verloren heb aan de orthomoleculaire kPNI-visie op een gezond eet- en leefpatroon. Ik kwam allereerst als cliënt hiermee in aanraking. Mijn therapeut stimuleerde me het roer in de keuken om te gooien. Toverwoorden werden: veel groenten, variatie, vaak biologisch en zoveel mogelijk onbewerkte producten. De behandeling omvatte trouwens niet alleen het aanpassen van mijn voedingspatroon, maar van mijn hele leefstijl. Zo waren bijvoorbeeld intermittent fasting, nuchter bewegen en koud douchen, brrr :-), ook onderdeel van de therapie. Dit hielp mij van mijn buikpijn en migraine-aanvallen af. Bovendien voel ik mij sindsdien veel energieker en ben ik veel minder lang ziek, als er een virus voorbij komt.

Wat is kPNI?
Maar wat is kPNI nou precies? kPNI is kort samengevat een integratieve wetenschap, die niet alleen orthomoleculaire voedingsleer, psychologie, neurologie en immunologie combineert, maar daarnaast ook de vakgebieden evolutiebiologie en bewegingswetenschappen meeneemt om mensen op natuurlijke wijze optimaal en effectief te behandelen voor allerlei chronische klachten. En daar horen regelmatig een koude douche en vasten dus ondermeer bij…
(Lees meer over de evolutionaire achtergond van de kPNI in een blog die ik nog ga schrijven:-)…)

Op zoek naar de oorzaak
Zoals ik hierboven heb verteld, heb ik als patiënt veel baat gehad bij een kPNI-therapie. En nu help ik mensen graag op dezelfde manier. Als kPNI-therapeut ga ik met een cliënt op zoek naar de oorzaken van huidige aandoening(en), want meestal gaan er aan de klachten al vele verstoringen vooraf. Door de oorzaak hiervan aan te pakken knapt iemand vaak enorm op.

Vergelijk het met het hebben van hoofdpijn: stel dat je dit regelmatig hebt, dan kun je steeds een pijnstiller nemen, maar op een gegeven moment kun je ook uitzoeken waarom je steeds hoofdpijn hebt. Zodra je de oorzaak weet, dan kun je er meestal iets aan doen.

Op mijn site vind je informatie over mijn adviespraktijk (ik heb mij aangesloten bij BodySwitch). Verder deel ik hier favoriete recepten en blog ik vooral over interessante wetenswaardigheden en (kook)boeken die me inspireren. Op ons aller gezondheid!