Over Margot

Al jaren las en schreef ik erover en boeide het me mateloos: wat is voor de mens nou gezond eten? En waarom? Tot voor kort moest ik dit vooral van anderen horen en eigenlijk wilde ik het zelf weten: hoe zit het nou echt? Ik weet het, het is lastige materie. De richtlijnen, adviezen en meningen zijn vaak tegenstrijdig en de hypes vliegen je in de media om de oren. En natuurlijk: het laatste woord over wat gezonde voeding is, is zeker nog niet gezegd. Maar ik vind het juist interessant dat het voortdurende wetenschappelijke onderzoek op dit gebied tot nieuwe inzichten leidt.

Om meer te weten over gezonde voeding heb ik gekozen voor de opleidingen gewichtsconsulent bij de Visiom Academie (afgerond) en orthomoleculaire voedingsleer bij Natura Foundation (afgerond). Ik ben nu niet alleen tekstschrijver, maar ook orthomoleculair voedingstherapeut volgens de kPNI (over dat laatste straks meer).

Met de orthomoleculaire voedingsleer had ik al kennisgemaakt, maar dan als patiënt. Mijn therapeut stimuleerde me het roer in de keuken om te gooien. Toverwoorden zijn sindsdien: veel groenten, variatie, vaak biologisch en zoveel mogelijk onbewerkte producten (en ja, ik sta langer achter het aanrecht te hakken, snijden etc, maar met een lekker muziekje erbij vind ik dat meestal juist een ontspannend moment van de dag).

Dit nieuwe eetpatroon – én uiteraard wat ik inmiddels erover heb geleerd  – heeft me ervan overtuigd dat wat je eet veel voor je lijf en algehele gezondheid kan betekenen. Mijn eigen ervaring is in ieder geval dat ik van mijn eeuwige buikpijn ben afgekomen en veel minder lang ziek ben, als er een virus voorbij komt. En – minstens even belangrijk – ik heb gemerkt dat gezonde voeding erg lekker kan zijn. De meeste maaltijden zijn tegenwoordig een feestje (al zit er heus ook regelmatig een zelf gefabriceerde misser tussen…).

Nog even over kPNI, dit staat voor klinische psycho-neuro-immunologie. PNI is een integratieve wetenschap, die in Amerika is ontwikkeld en niet alleen psychologie, neurologie en immunologie, maar ook evolutiebiologie, voeding en bewegingswetenschappen allemaal met elkaar combineert om mensen optimaal en effectief te behandelen (de ‘k’ van klinisch) voor allerlei klachten. De komende jaren ga ik mijn kennis op PNI-vlak verder uitbreiden via de opleiding klinische Psycho-Neuro-Immunologie, ook bij Natura Foundation. Maar ook al ben ik qua studie dus zeker nog niet klaar, ik ben al wel aan de slag als orthomoleculair voedingstherapeut. Je kunt bij mij bijvoorbeeld terecht als je last hebt van darmklachten, bloedsuikerdips of een algeheel gebrek aan energie. Na mijn kPNI-vervolgopleiding kan ik ook complexere aandoeningen aanpakken, zoals fibromyalgie.

Op mijn site vind je informatie over mijn adviespraktijk, deel ik overheerlijke recepten en blog ik over mijn opleiding en (kook)boeken die me inspireren. Op ons aller gezondheid!