Notenpasta

Deze notenpasta maak ik bijna elke week en dan vliegt-ie erdoor heen. Op de boterham, bij een salade of – en dat vinden mijn dochters het allerlekkerst – op een rijstwafel met plakjes avocado (tip van Rens Kroes uit haar eerste boek Powerfood). Je hebt wel een sterke keukenmachine nodig om de noten te vermalen. De pasta wordt wat steviger als je amandelen en hazelnoten met velletje gebruikt en lijkt qua substantie wat meer op pindakaas als je voor de gepelde, blanke van de noten kiest. Ik gebruik een beetje grof zeezout, omdat ik het lekker vind dat je dan zo nu en dan op een klein zoutkristalletje bijt; maar je kunt natuurlijk ook fijn (zee)zout gebruiken. Eén keer vergat ik in alle haast de noten te roosteren en toen was de pasta helaas veel minder lekker en was de pot ook veel minder snel leeg…

Ingrediënten:
150g amandelen
150g hazelnoten
snufje zeezout (grof)

Bereiding:
Verwarm de over voor op 180 graden Celsius en rooster de amandelen en hazelnoten tot ze donkerder worden en beginnen te geuren. Laat ze afkoelen en doe ze daarna in de keukenmachine met wat (grof) zeezout. Maal de noten totdat er een glad, vloeibaar mengsel ontstaat, dat duurt bij mij ongeveer tien minuten. Je kunt de pasta bewaren in een glazen pot.

Bron: Rens Kroes, Powerfood, uitgeverij Spectrum, ISBN 9789000341016