Curry met pompoen

Panorama of orange, green and red pumpkins in the sunIn die warme septembermaand was ik er nog niet zo voor te porren, maar nu het buiten serieus herfstig begint te worden (wat een mooie kleuren!), is de pompoen niet meer weg te denken uit mijn keuken. Ik rooster ‘m met olijfolie in de oven en maak er broden en goed gevulde soepen mee. Maar even vaak verdwijnt de pompoen in deze curry, zeker als we bezoek hebben!

Ingrediënten:
1 kleine pompoen, schoongeboend
2 middelgrote pastinaken, geschild
1 knoflookteentje
1 ui
1 cm verse gemberwortel
kokosolie
2 dl zelfgemaakte bouillon (of een half bouillonblokje)
1 theelepel gedroogde koriander
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
1 theelepel kerrie
1 theelepel kaneel
1 blikje kokosmelk (400g)
verse koriander
limoen

Bereiding:
Snipper de ui, snij de knoflook en gember fijn. Fruit ze een paar minuten in de kokosolie. Snij de pompoen (met schil) en pastinaak in kleine stukjes, voeg ze toe aan het uimengsel en roerbak 5 minuten. Voeg de gedroogde koriander, komijn, kurkuma, kerrie, kaneel toe en roerbak totdat de kruiden beginnen te geuren. Voeg dan kokosmelk en bouillon toe en breng geheel aan de kook. Laat op matig vuur ongeveer 15 minuten koken. Pureer een deel van de curry als deze niet al wat gebonden is. Breng de curry op smaak met wat versgemalen zwarte peper en zout. Bestrooi voor het opdienen met de verse koriander en knijp er wat limoen over uit. Serveer er quinnoa-risotto of rijst bij.

Variatietips: 
Voeg kipfilet, garnalen of geroosterde cashewnoten toe.
Naast de pompoen en pastinaak zijn ook groenten als courgette, wortel en prei erg lekker in deze curry.

Bron: Richard de Leth, Oersterk koken!, uitgeverij de Leth, ISBN 9789081899031